Šta uraditi ako se auto ne vozi duže vreme

Ukoliko auto ne vozite duži vremenski period, verovatno mislite da je dovoljno bilo to što ste ga ostavili  u garažu. Ipak, preporučljivo je dodatno zaštititi auto ukoliko će stajati neko vreme, jer kada budete pokrenuli vozilo koje je dugo stajalo  – može da se desi da klima uređaj ne radi, ili će se pojaviti korozija, a ni amortizerima takođe ne prija dugo stajanje.
Zbog takvih stvari se treba dobro pripremiti ako ćete ostaviti auto na duži vremenski period.
Izdvajamo neke savete šta je potrebno uraditi, kako biste zaštitili automobile na najbolji mogući način.

  1. Nemojte da ostavite podignutu ručnu kočnicu – U slučaju da će auto duže stajati na nekom nagibu, obavezno podmetnite nešto pod točkove auta
  2. Zamenite ulje i filtere – Korišćeno ulje sadrži vlagu, metalne podloge, talog i druge korozivne elemente koje mogu oštetiti motor. Preporuka je da stavite sveže motorno ulje i nove filtere. Nakon što zamenite ulje, provozajte automobil par km, jer će tako novo ulje procirkulisati kroz motor. Ako ćete vozilo da ostavite na 15-ak dana i manje, onda ulje i ne morate da zamenite, ali ukoliće će stajati duže od mesec dana – obavezno to uradite.
  3. Proverite da auto nije na rezervi, dopunite rezervoare – Rđa je glavni problem koji se javlja kada auto dugo stoji, ona se takođe javlja i na unutrašnjoj strani rezervoara za gorivo. Napunite auto kvalitetnim gorivom, i dodajte aditive po potrebi. Ovo bi trebalo da spreči da vlaga prodre u rezervoar. Naravno, proverite i da li je rezervoar dobro zatvoren.
  4. Proverite akumulator – Preporuka je da akumulator izvadite ako auto nećete voziti duže vreme. Pored toga, vazelinom ili mastima razmažite stezaljke i žice kako biste sprečili rđu da se javi, proverite da li je baterija napunjena. Akumulatori se čuvaju na hladnim i suvim mestima, gde ne dopire direktna sunčeva svetlost.
    Ako ne želite da izvadite akumulator, možete pokrenuti automobil na svake dve nedelje i voziti ga oko 15 minuta, ukoliko je to moguće. Time ćete održavati napunjenost baterije.
  5. Proverite pritisak u gumama -. Ukoliko vozilo predugo ostane nepomično, moglo bi da dođe do deformisanja guma zbog težine vozila i pritiska na gume. Ventile i kapice takođe proverite. Ako će auto stajati više meseci, razmislite i o tome da skinete točkove i postavite auto na dizalicu. Ovo jeste zahtevan proces, ali mogao bi da vam uštedi kupovinu novog seta guma.
  6. Operite auto spolja i unutra  – Temeljno očistite automobile, ostaci hrane mogu privući glodare koji mogu da naprave veliku štetu. Pranje spoljašnosti auta je podjednako važno, naročito obratite pažnju na prostor oko točkova  i na donje delove automobila. Takođe, izmet od ptica, smola sa drveta i slične stvari nakon dugog stajanja ulaze u lak automobila i oštećuju farbu. Preporuka je ako vidite ptičiji izmet na autu, da ga odmah I uklonite, dovoljan je jedan dan da izmet ostane na jakom suncu, da bi nastao problem.