Da li zimske gume treba voziti leti?

 

Iako je epidemija Korona virusa pauzirala privredu i zakočila ceo svet, neke stvari ne možemo da pravdamo Korona virusom – a montirati letnje gume na vreme je pre svega aspekt bezbednosti u saobraćaju. Sigurno je da nam automobili i briga o njima nije na prvom mestu kada ovakve stvari zadese svet – ipak, nije loše podsetiti se prednosti stavljanja letnjih pneumatika na vreme.

Neko osnovno pravilo koje treba da znaju svi koji imaju zimski i letnji set, a žele da ih gume dugo i bezbedno služe je da kada spoljna temperatura vazduha pređe 7°C, letnje gume postaju efikasnije. Ako imamo u vidu da temperatura vazduha u Srbiji već duže vreme ne pada ispod 15°C, mislimo da je vreme da se “vrate” letnje gume.

Navešćemo neke od glavnih prednosti letnjih guma:

  • Veća bezbednost u toplijem delu godine – Ako znamo da su letnje gume napravljene od specijalnih gumenih jedinjenja, koja su tvrđa od onih kod zimskih guma, to znači da one obezbeđuju veću tvrdoću profila – a to znači da će se blokovi u profilu gazećeg sloja manje deformisati. Takođe, ovakva svojstva letnjoj gumi daju bolje performanse  i kraći zaustavni put.
  • Ekonomičnost – Kod letnje gume manje je trenja između asfalta i same gume, što obezbeđuje uštedu u potrošnji goriva
  • Udobnost – Letnje gume su tiše od zimskih guma, a to je jedan od glavnih činioca udobne vožnje
  • Otpornost – Letnje gume su otpornije na različite uslove na putu,  bolje podnose visoke temperature, manje je habanja i rezova od kamenčića i slično